MOSPIRA


Assalamualaikum..
Harini saya ingin berkongsi maklumat kepada semua penggemar Dunia Fotografi....

Bila berkata tentang fotografi, mesti semua fikir tentang kamera yang mahal, lens yang mahal, then flash lagi. Pada saya, salah sama sekali. Apabila berkata mengenai fotografi, item yang paling penting adalah kamera. Mestikah DSLR? Tidak sama sekali.

Perlukah menggunakan DSLR untuk shot gambar menarik? Pada pendapat saya, tidak semestinya. DSLR adalah salah satu alat untuk mengambil gambar. Jadi, kamera compact mahupun handphone anda sekalipun, boleh digunakan sebagai alat mengambil gambar.
Jika anda kreatif untuk mengambil gambar, guna handphone anda pun boleh. Percaya atau tidak,kamera handphone gambarnya setanding lawanya dengan DSLR?. Sebagai contoh, baru-baru ni, saya dengan rakan pergi memanjat di bukit tabuh dan tempat2 lainnya. Saya sempat shoot sedikit gambar di tempat tersebut. Lihatlah hasilnya.


Bukit Tabuh, Melawati

Jambatan Putrajaya

A'famosa, Melaka


Kesimpulan dari sini adalah, gambar yang menarik dan kreatif tidak semestinya lahir dari penggunaan kamera yang canggih. Cuma mind set kebanyakan orang, bila menggunakan DSLR hasilnya mesti cantik. Tidak semestinya.
Umpama juga sebuah rumah. Jika rumah yang mewah, tetapi kita tidak pandai menghiasnya, akan tetap jadi buruk. Bagi rumah yang kecil/sederhana, jika kita pandai menghiasinya, nescaya akan lebih menyerlah dari rumah besar itu. Itulah sekadar yang ingin dikongsi. Walaupun ilmu saya masih cetek, tetapi yang sedikit inilah saya ingin kongsi. Mudah-mudahan kita semua mendapat manfaatnya. Wallahualam. Wassalam

Categories:

One Response so far.

  1. Ekin Isa says:

    skong dgn statement kat ats....kdg2 ada camere yg mahal tp klu x digunekan dgn sebaiknye apa gunenye... yg penting usaha...

Leave a Reply